20 Years In The Making
I 1993 går et kjærestepar en tur gjennom Skråvika. «Her vil jeg starte opp en festival!», sier den da 25 år gamle Roger Albin.
2001 – Da det hele startet
8 år senere dukker ideen opp igjen. Albin husker datoen nøyaktig – 21. mai 2001. Han vet ikke helt hvorfor, men plutselig var hodet og drømmene hans tilbake i Skråvika. Det billedskjønne kystområdet i Stavern, som i mange tiår hadde huset fester og musikalske happenings for lokalbefolkningen, uten at Albin kjente noe til det. Han hadde bare sett det for seg; Hvordan folk kunne nyte musikken fra fjellene rundt og ta seg en dukkert mellom konsertene. Scenen, folkelivet og stemningen, som etter hvert skulle kjennetegne Stavernfestivalen.
Det tok lang tid – ideen måtte vente på tur. For det skjedde mye fra basen i Oslo. Flere år med hektisk turnéliv med de norske popsensasjonene M2M og Babelfish – og mange, mange timer i studio med små og store musikksatsinger.
Men så, i 2001, satte Albin ny kompasskurs. Fra Oslo til Larvik, sammen med sin gravide samboer. Etter to utsolgte Briskeby-konserter på Sliperiet i påsken, var Albin klar til å skape igjen. Han hadde seks uker på seg.
Roger Albin og Paul Tolstrup, Foto: Arild Eikrem
Jobb, jobb og atter jobb
En liten, men god kameratgjeng startet på forarbeidet til historiens første Stavernfestival. Mye skulle skje på halvannen måned. Alt med et innslag av risikosport og LBD (learning by doing). Det dukket stadig opp nye utfordringer og problemstillinger, men Albin var fast bestemt på å gjennomføre.
Grunneier Forsvarsbygg gikk med på å låne ut Skråvika for én dag. Stavernfestivalen, eller Skråvikafestivalen, som barnet også het i sitt første leveår, fikk sin dato: fredag 13. juli 2001. Telefoner ble tatt og de første artistene ble bekreftet. Markedsføringen foregikk fra dør til dør – som en hvilken som helst støvsuger- eller alarmselger. I sekken hadde man ikke et fysisk produkt, men en opplevelse. Stavern-stemningen, som vi sier nå til dags. Som det sto å lese i Østlands-Posten noen dager før dagen; «Medbrakt alkohol og griller er ikke tillatt på festivalområdet i Skråvika. Badetøy og sitteunderlag er det derimot lurt å bringe med seg.»
Laidback sommerhygge i gode venners lag – det var drømmen man forsøkte å skape.
Plakat og billett Stavernfestivalen 2001
Den store dagen
Så kom dagen. En sliten kameratgjeng hadde satt opp sitt første festivalområde på dugnad, med hjemmesnekrede løsninger på alt fra billettkontroll, sperringer, strøm, vann, scene og lys. Veien ble bokstavelig til mens man gikk. Ikke alt var like gjennomtenkt, men alle utfordringer ble tatt på strak arm. Vanntilførsel, for eksempel. Med god hjelp fra brannvesenet fikk festivalen koblet seg på en hydrant i området, bare noen få timer før første artist gikk på scenen. I siste liten, vil nok mange påstå, uten at de involverte sier seg uenige i det.
172 publikummere endte opp med å betale for å oppleve, men det var langt flere på området. Noen satte seg på fjellet bak scenen. Uten innsikt, men med massevis av utsikt. På scenen sto Bare Egil Band, Lars Lillo Stenberg, Midnight Choir og Corbin. Humorist Espen Thoresen hadde rollen som konferansier. Albin passet på å sjekke telefonen med jevne mellomrom. På fødselsavdelingen i Oslo lå hans høygravide samboer – klar til å føde når som helst.
Corbin og publikum i 2001, Foto: Heidi Hvatum
Dette var verken året eller dagen hvor Stavernfestivalen solgte flest billetter, rørte flest hjerter eller skapte de største overskriftene. Men det var faktisk begynnelsen på noe stort. Lite visste de få hundre oppmøtte noe om det. De ante heller ikke hvem Edward Christopher Sheeran var. Det britiske pop-fenomenet var bare 10 år da Egil Hegerberg sang om sko og kjærlighet mellom muslinger i Skråvika, mens turngruppa i Stavern grillet pølser og koteletter til de frammøtte.
13 år senere var det Ed som fylte Skråvika med sommersol og hjertevarme. Mer om det senere.
Fortsettelse følger
Stavernfestivalen ble ikke noen umiddelbar suksess. 172 solgte billetter er beskjedent og holdt på ingen måte til brød og smør for de involverte. 2001 endte i et solid minus, uten at det endret på framtidsplanene. Albin ville skape nye musikalske opplevelser i Skråvika, det var han helt sikker på.
Dagen etter festivalen kom en vakker jente til verden. Den nybakte pappaen ville bare fortsette, og det gjorde han også.
For å feire første året til Stavernfestivalen legger vi ved en spilleliste med alle de kuleste låtene fra festivalen i 2001. Kos dere!